2012. június 6., szerda

Zöldpettyes puliszka



Előzetesnek annyit, hogy imádom a hagyma zöldjét (is)! Ilyenkor tavasszal, nyár elején, lehetőleg minden ételbe ezt teszem, és közben mindig eszembe jut nagymamám (Isten nyugtassa...). Kertes házban laktak, és mikor a kertben annak idején szedett zöldhagymát, a zöldjét mindig összevágta apróra és odaadta a tyúkoknak. Főzéshez leginkább a fejét használta fel, a zöldjét csak a zsíros kenyérrel (kőműves flekken), illetve a fuszujka leveshez ettük.
Mikor kimegyek a piacra, és hagymát vásárolok, mindig kérek még egy marék zöldet "ráadásnak". Az eladók általában megkérdik: a tyúkoknak viszem? Majd benyúlnak a pult alá és adnak szívesen egy nagy marékkal: legalább kevesebbet kell eldobjunk megjegyzés kíséretében. És van aki nem is hiszi, hogy milyen finom a főtt és sült ételekbe.
Na de térjünk rá a puliszkára: tehát egy kisebb fazékban teszek oda olajat melegedni (vajjal biztos még finomabb lenne). Közben megmosok és felaprózok nagy marék hagyma zöldet- csak a zöld részét! Beledobom a forró olajba, és rögtön megsózom, majd lefedem. A sótól ereszt annyi levet, hogy abban aztán a hagymazöldek "elbágyadnak". Csak annyit hagyom, hogy még maradjon zöld! Kimérem a puliszkalisztet, rászórom az olajos hagymára, és kavargatom. Mikor a málé kezd illatozni, és közben a kavarás ellenére is oda kap egy kicsit a fazék aljához, akkor töltök hozzá kétszer annyi vizet mint a puliszkaliszt volt. Beledobok egy füstölt kockát, ha nincs egy kevés vegettát, lefödöm, és addig főzöm, míg elfövi a levét. A vége felé nem árt kavargatni, mert máskülönben odasül az alja.
Mikor már jó sűrű lett, hozzáadok egy kevés vajat vagy margarint, jól kikavarom, és lefödve hagyom.
Ez az eledel langyosan vagy hidegen adja ki igazán a finom aromákat.

Jaaaa...  És még annyit, hogy bármennyire hihetetlen, de ez a finomság, a sok hagyma ellenére is "csókálló" és szalonképes    :-)





2012 június 6

1 megjegyzés:

  1. Jól hangzik ez a zöldpettyes puliszka, kiegészítettem az Örmény rizsleves bejegyzésemet a churutra vonatkozó információkkal:)

    VálaszTörlés