2012. június 5., kedd

Mitől lekvár és mitől dzsem?

Többször is elgondolkodtam rajta... Igaz, nem mélyültem el: mitől lekvár, mitől íz és mitől dzsem?

Ma reggel tiszta véletlenül találtam egy cikket az origo.hu-n: Mitől lekvár és mitől dzsem?
Ez a következőket írja:

A lekvár és a dzsem testvérek, de nem ikrek. Hiába nincs szavuk a világnyelveknek mindkét szóra (jam, Marmalade és kész), akkor sem ugyanazok.

A dzsem lekvár a Larousse szerint - úgyhogy szerintünk is - az egész vagy darabolt gyümölcsökről ismerhető fel, a lekvár pedig homogén állagú, ettől kevésbé átlátszó.

A dzsemhez az alapelv szerint a gyümölcs súlyával megegyező mennyiségű cukor használandó. A magasabb víztartalmú gyümölcsöknél - dinnye, narancs, stb. - növelhető a cukor mennyisége, a magas pektintartalmúaknál - alma, körte, birsalma - csökkenthető. (Utóbbiakból nehezebb pálinkát is főzni, éppen a pektin-túlburjánzás miatt.) A cukor egy része helyettesíthető mézzel. Cukorszirupban készül.

A lekvár szó a középkori orvosok által használt latin alactuarium (később, magyarosodva liktárium) kifejezésből származik. Eredetileg mézes szirup volt, amibe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket keverték. A mai lekvárhoz a gyümölcsöt és a cukrot legtöbbször együtt főzzük, hasonló mennyiségi aránnyal, mint a dzsemet.


Most már kíváncsi lettem, hogy akkor mi az íz?!? Hamar utána néztem a wikipédián, amely szerint az Íz, azonos a lekvárral: 

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.
A nyugat- és észak-európai eredetű dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, és nem olyan homogén mint a lekvár. A dzsemet főzés nélkül is lehet készíteni. A lekvár 100% gyümölcs (+cukor), míg a dzsem nem feltétlenül. Dzsem ezenkívül készülhet zöldségből is.


A források itt lelhetőek:  origo és a wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése