2011. december 11., vasárnap

Dinnyehéj lekvár 1 + 2

Régóta készülök, hogy elkészítsem ezt a nagyszerű édességet.
Tehát, miután kiettem a görögdinnye belét, a héjáról letakarítottam majdnem az egész piros részt – de egy keveset azért hagytam – és kívül levágtam a sötétzöld héját. Ezt a világoszöld héjat felvágtam kb. ujjnyi széles csíkokra, majd egy centis darabokra. Ezt betettem főni ecetes vízbe: két rész víz, egy rész ecet.
Miután megfőtt, leöntöttem róla a vizet, folyóvíznél jól lemostam, és hagytam lecsepegni.
Egy edényben odatettem közel olyan súlyú cukrot, mint amennyi a dinnyehéj. Töltöttem hozzá egy ötöd mennyiségű vizet és citromsót, valamint vaníliát és fahéjat. Mikor a szirup felfőtt, hozzáadtam a dinnyehéjat, és egy kevés mazsolát. Addig főztem, amíg a szirup elfőtte a habot: kb. 20 percet.
Adtam hozzá egy kevés zselésítő anyagot, és kész!

Annyira ízlett az elkészült lekvár – úgy nekem, mint az általam megkínált nekem kedves személyeknek, hogy négy nap múlva, elkészítettem az 1.1-es verziót!
Ez úgy készült, hogy vásároltam még egy sárgadinnyét és három banánt.
Először a görögdinnyehéjat felkockáztam, megfőztem ecetes vízben, lecsepegtettem, majd odatettem főni a szirupba. Utána felvágtam apró kockákra a sárgadinnyét és a banánokat, pont, mint a görögdinnye héját. Hozzávetőleg mindhárom gyümölcsből egyharmad arányban tettem a lekvárba de a sárgadinnyét és a banánt csak a szirupban főztem és azt is csak a végén, kb. 10 percig.
Ez talán még finomabb lett mint az 1.0-ás verzió…





2010. szeptember 4

Most így utólag, tudom, hogy ez nem lekvár, hanem dzsem! Honnan tudom?
Ebből a bejegyzésből....

2012 június 5


1 megjegyzés:

  1. Mi az, hogy egy ötöd...stb. Nem lehetne ezt deciliterben, vagy dekagrammban megadni?

    VálaszTörlés