2013. szeptember 14., szombat

Marosfői őzlábgomba bécsiszelet

2013 szeptemberében, egy gombász ha Marosfőn kiment az erdőre, mezőre, a csodálatos pagonyokba, biztosan állíthatom, hogy a gombászmennyországban érezhette magát!!
Minthogy naponta leesett egy jó kis zápor, aránylag hűvösek voltak az esték meg a hajnalok, bő volt a harmat is, hát nagyon jó gombatermésnek örvendhettünk. Ami hihetetlen mennyiségben van az a különböző féle-fajta tinorúk és a galambgombák. Bőven volt ízletes vargánya - más néven: hirip, mátégomba, medve gomba - őzláb, gereben gomba, viszont meglepetésemre, nagyon kevés rókagomba,
Na de most az őzlábakról szeretnék írni: mindig az volt a gondom, hogy ezeket a finom gombákat csak frissen elkészítettük, elfogyasztottuk, és aztán novembertől egészen a következő júniusig csak kívántuk. De most Marosfőn a vendéglátónktól megtanultam, hogyan lehet tartósítani....Hát ez annyira egyszerű, hogy fogalmam sincs, eddig miért nem próbáltam: tehát a gombák kalapját szépen megmossuk, hagyjuk száradni - esetleg konyharuhával felitatjuk róluk a vizet - majd panírozzuk, hogy legyen "bécsi szelet" belőlük: liszt-tojás-zsemlemorzsa. És rögtön betesszük a mélyhűtőbe dideregni.


Egyszerű... Nem?
Majd a télen lesznek képek is róla, mikor megsül az első széria....


2013 szeptember 14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése